עדכון (3.1.23) לפוסט זה: פרסמתי גם מסלול למידה עצמית (הורידו אותו 1500+), לשימושכם/ן בקישור כאן.
החלטתי לאגד בפוסט אחד מרוכז "כל מה שמפתח הדרכה/מעצב למידה/ארכיטקט למידה צריך לדעת". צעד אחד אחורה, מצד אחד הפוסט הזה יכול להיות גם 'מדריך ראשוני' למי שרוצה להיכנס לתחום, מצד שני הפוסט הזה יכול לחשוף 'אוצרות' חדשים לוותיקים בתחום. ההיגיון העומד כאן הוא שרבים המגיעים לתחום Learning & Development בארגונים אינם בעלי הרקע הנדרש או מגיעים מעולם תוכן ספציפי דוג' חינוך שהוא משיק, אבל איננו פוגע בול בפוני בצרכים של ארגונים. כלומר, אשת חינוך מבינה בצורה מדהימה את הפסיכולוגיה של הלמידה אבל איננה יודעת לפעול לפי מודלים לפיתוח הדרכה בהתאמה ליעדים עסקים. הדוגמה הזו מציגה פער אחד מיני רבים, פערים שהם גם הפוכים אנשי למידה בארגונים אולי יודעים לפתח תכניות למידה בהתאמה ליעדים עסקיים ובמקרים מסוימים מייצרים תוצרים שאינם מדויקים מבחינה פדגוגית.
מה תמצאו בפוסט זה?
1. המלצות על ספרים מקצועיים.
2. המלצות על קורסים דיגיטליים.
3. המלצות על פודקאסטים.
4. המלצות על מקורות מידע/בלוגים/דו"חות.
5. המלצות על קהילות.
עולם הלמידה הוא אינסופי, אני מודע לכך שפוסט זה אינו יכול להכליל את 'הכל' להפך אני מנסה להיות ממוקד ורלוונטי – 'החובה' או היסודות למקצועות 'הלמידה'. אלו 2 הסנטים שלי יותר ממוזמנים.ות להוסיף את 2 הסנטים שלכם בתגובות.
ספרות מקצועית
כדי להבין באמת את 'מקצועות הלמידה' נדרש להתחיל בספרות המתאימה (למידה אינה מסתכמת בפיתוח של שיעור, יצירה של מצגת ואף לא בבנייה של קורס/הכשרה לתפקיד). חשוב להבין כי האוצרות הגדולים ביותר נמצאים בספרות המקצועית. בעברית קיימים מעט מאוד ספרים שקשורים לעולם 'פיתוח ההדרכה' והלמידה בארגונים. אך המעט שקיימים הם מעולים עבורכם/ן:
זהו ספר חובה לכל מי שעוסק במקצועות הלמידה. באקדמיה, בארגונים עסקיים, בחינוך ועוד. מוזמנים לקריאה מרתקת שתקנה לכם את המיינדסט הנכון ללמידה ותאפשר לכם להישאר הכי רלוונטיים בעולם העבודה. תלמדו מידע רב ותאספו שלל כלים וטיפים על מנת להתחבר לחוזקות הלמידה שלכם, להפוך לאוטוריטה במקצוע שלכם ולהפוך מיצורים ההולכים על פני האדמה, ליוצרים היוצרים את עתידם. זה הזמן להצטייד ביכולות על חדשות. לקרוא עוד ולרכישה לחצו כאן.
בספר זה מגישה המחברת את מהות מקצוע ההדרכה והלמידה בארגונים. הספר מפרט את הקשר בין הצלחת ההדרכה לבין מקצוענות ומחויבות העובדים ובין שני אלה להצלחת הארגון. הספר מיועד למנהלי הדרכה ולאנשי הדרכה בארגונים, לסטודנטים ולחוקרים באקדמיה ולמנהלים בכלל – בחיי היום יום הניהוליים והמקצועיים שלהם ובמהלך הכשרתם. לספר ציר מקצועי וציר ניהולי הכוללים רקע עיוני, שיטות וכלים מעשיים. בציר המקצועי עקרונות ושיטות לפיתוח ביצוע והערכת הדרכה המניבה עובדים מיומנים בעלי תרומה משמעותית. הציר הניהולי מציג את ניהול ההדרכה באופן שיהיה מרכיב חשוב בהצלחת הארגון. לקרוא עוד ולרכישה לחצו כאן.
הספר עוסק בהתערבויות הדרכתיות שמטרתן לצמצם פערי ביצוע של עובדים, של מנהלים ושל ארגונים. הוא מבוסס על תפיסת עולם של שיפור ביצועים Performance) Improvement ), תפיסה המכירה ביתרונות של חשיבה מערכתית בצד תכנון שיטתי של פתרונות. בספר מוצגים כלים לתכנון התערבויות הדרכתיות אפקטיביות. הספר מכיל שפע של כלים ומודלים פרקטיים המעוגנים ברציונל תיאורטי בהיר. המודלים והכלים הללו הצטברו במהלך שנות העבודה, הייעוץ וההוראה של המחברים, ומכאן ייחודו של הספר.לקרוא עוד ולרכישה לחצו כאן.
הספר עוסק בהרחבה ושם דגש על 'חווית המשתמש' בצורה רחבה שטרם יצא לי לקרוא בספרות אחרת. הספר מעניק פרספקטיבה רחבה יותר לגבי כל מוצר/תוצר והדרך לייצר חווית משתמש מדויקת ונכונה. הספר מאפשר לאנשי למידה שיוצרים תוצרי/מוצרי למידה להבין טוב יותר את הדבר המרכזי ביותר 'חווית הלומד/ת' .לקרוא עוד ולרכישה לחצו כאן.
המלצות נוספות
פרופ' גבריאל סלומון ז"ל הוא אחד האנשים שהשפיעו עליי רבות בתפיסה את החשיבות של הטכנולוגיה ותפקידה בלמידה. לקרוא עוד ולרכישה לחצו כאן.
מדובר על שני ספרים:
1- Urban Myths about Learning & Education (136 ש"ח)
2- MORE Urban Myths about Learning & Education (160 ש"ח)
הספרים כתובים בצורה מקצועית! מבוססת מדעית! הסופרים Pedro De Bruyckere , By (author) Paul A. Kirschner , By (author) Casper Hulshof. חוקרים מעורכים מאוד.
החשיבות של הספרים הזו לאנשי למידה היא בל יתואר מאחר והם מציגים את אינספור המיתוסים השולטים בעולמות הלמידה כיום.
פורום ניהול הידע בישראל מוציא מדי שנה ספר המאגד מאמרים מקצועיים. הספרים מומלצים מאוד וניתנים לרכישה בקישור כאן.
קורסים דיגיטליים
קורסים דיגיטליים הם פשוט אוצר ואולי הדרך שאני הכי נהנה ללמוד בה – בזמן, בקצב ולפי הצורך שלי. גם במקרה כאן אמליץ לכם על קורסים שנראים לי רלוונטיים לפיתוח המקצועי ואולי אף הכרחיים להבנה של מקצועות הלמידה. היתרון הענק של קורס דיגיטלי שתמיד ניתן 'לחזור' אליו או להשתמש בו לפי הצורך של משימה העומדת לפניכם/ן.
מטרת הקורס: לתת מענה רחב לצורך הגדול ביותר של החברה הישראלית בימים אלו: להעביר את כל הלמידה לאונליין בצורה אפקטיבית. עבור מי הקורס? אנשי למידה בארגונים, אקדמיה וחינוך. כל מי שצריך לייצר/להעביר תהליכי למידה לאונליין. איך לומדים? הקורס בנוי משיעורי מיקרו-למידה של 5-10 דק’. ישנם גם טקסטים והפניות לחומרים בשיעורים מסוימים (לצד הוידיאו יש הפנייה לקריאה נוספת או קישורים רלוונטיים). הקורס הוא חינמי ופתוח לכולם/ן בקישור כאן.
טכנולוגיות הלמידה נכנסו לחיינו בסערה וכל שנותר הוא להצטרף לרכבת הדיגיטלית הדוהרת. קורס זה מזמין את הלומדים לגלות את אפשרויות הבלתי מוגבלות של שילוב טכנולוגיות בהוראה, להעשיר את הלמידה ולהתאים אותה למיומנויות המאה ה-21. הקורס הוא חינמי ופתוח לכולם/ן בקישור כאן. קורסים רלוונטיים נוספים חינמיים שתמצאו בקמפוסIL הם: ללמוד איך ללמוד, ללמוד איך ללמוד בדיגיטל.
קורס 'ללמוד איך ללמוד' של ברברה אוקלי הוא הקורס הפופולרי ביותר 'ללמידה על למידה' עם מעל ל-3 מיליון לומדים. הקורס פועל על פלפטפורמת 'קורסרה' והוא קורס מומלץ לדעת רבים כדי להבין את היסודות של 'איך ללמוד'. הקורס הוא חינמי ופתוח לכולם/ן בקישור כאן.
הקורס Sorting Truth From Fiction: Civic Online Reasoning מלמד טכניקות הוראה ולמידה איך לעזור ללומדים להפוך להיות צרכני מידע דיגיטליים חכמים בעולם של הצפת מידע ודיס-אינפורמציה. הקורס פועל על פלפטורפמת edX. הקורס הוא חינמי ופתוח לכולם/ן בקישור כאן.
המלצות נוספות
ראשית למי שאין חשבון Linkedin רוצו לפתוח אחד מתוך ההבנה ששם תמצאו את העבודה הבאה שלכם (אז תשקיעו). לינקדין 'למידה' הפכה להיות 'מעצמה' בעולם הלמידה (רכשו את 'לינדה' לפני מספר שנים) וישנם קורסים רבים באיכות מאוד גבוהה. ניתן ללמוד ב'לינקדין למידה' רק במשתמש בתשלום (שהוא לא יקר מדי). אבל, אם אתם רוצים להבין אם זה מתאים לכם או שאינכם רוצים להשקיע כסף בנושא – יש חודש ראשון חינם. תכננו את הזמן שלכם טוב בהתחלה של החודש חינם ולמדו 'קורס' בכל יום (קורס יכול להיות 3 שעות). הנה מספר מסלולים שאני ממליץ לקחת:
ללמוד ממקצוענים/ות מרחבי העולם נותן לכם פרספקטיבה וחושף אתכם לעולמות חדשים (ואנשים חדשים).
רגע מה זה קשור? אני מאמין שניהול מוצר ותפקידי פיתוח הדרכה/למידה דומים בצורה משמעותית. בסופו של יום אנחנו גם 'מנהלי מוצר למידה' אם אנו מייצרים 'מצגת/שיעור', 'קורס', 'מבחן', 'לומדה', 'סרטון הדרכה', 'מדריך' ועוד. הדגש שלנו הוא ב'העברת ידע ותהליכי למידה'. ניתן ללמוד רבות מעולם ניהול המוצר על העולם שלנו ואני חושב שזה סופר רלוונטי ללמוד שיטות עבודה, מתודולוגיות מעולם ניהול המוצר ולשלב אותם בעבודה השוטפת שלנו. אני ממליץ לבצע את הקורס הזה רק לאחר שכבר אתם מכירים והתנסיתם בעולם הלמידה רק אז תוכלו לשלב את הידע הקיים לעולם חדש נוסף. הקורס פועל ב-UDEMY והוא בעלות של כמה עשרות ש"ח, לחצו כאן.
פודקאסטים
פודקאסטים הם דרך נפלא ללמוד כפעילות 'אגבית'. כלומר, בזמן נהיגה, ריצה וכושר, מטלות בית או המתנה לתחבורה ציבורית. האזנה לפודקאסטים היא דרך לצרוך לתוכן קולי On Demand בכל מה שתרצו – ישנם כמה פודקאסטים מ-ד-ה-י-מ-י-ים! (הקישורים של פודקאסטים יובילו ל'ספוטיפיי'. אבל, ניתן לשמוע את מרבית הפודקאסטים בכלל פלפטפורמות ההאזנה דוג' גוגל פודקאסט, אפל פודקאסט ועוד). הפודקאסטים המומלצים:
מקורות מידע/בלוגים/דו"חות
אספתי עבורכן/ם אוסף של מקורות מידע/בלוגים/דו"חות שכדאי מאוד להכיר (שוב, מאוד ממוקד וחשוב להכיר):
קהילות
הקהילות המקצועיות נמצאות בעיקר בקבוצות פייסבוק וערוצי טלגרם. הנה ההמלצות שלי לקבוצות/קהילות שכדאי לכן/ם להצטרף/לעקוב אחריהן (בייחוד למי שמחפש/ת עבודה בתחום):
קבוצות פייסבוק:
ערוצי טלגרם (ראשית הורידו את אפליקציית Telegram, לאחר מכן הצטרפו בעזרת הקישור):
כפי שציינתי בפתיחת הפוסט – ישנו ניסיון להיות ממוקד ורלוונטי ולכן כלל ההמלצות נשקלו בכובד ראש וניתנו לכם/ן באהבה ענקית! צאו להכיר, ללמוד וליישם דברים חדשים. עולם הלמידה צומח וגודל וצריך אתכם.
בהצלחה!
אור