האישי, הבינאישי והארגוני | ד"ר רותם בן חור והילה מזור | פרק 64 | רעב לידע פודקאסט עם אור דניאל
הכירו את ד"ר רותם בן חור, מתמחה בתחום מדעי המוח והקוגניציה, מנחה סדנאות ויועצת, מלווה אנשים וארגונים ביחד עם הילה מזור מפתחת הדרכה בכירה וחוקרת מנהיגות עם ניסיון רב שנים בפיתוח מנהיגות בארגונים. ביחד הקלטנו פרק מיוחד לחג הפסח 2022 והגענו לרמות תודעה אחרות שסובבות סביב האישי, הבינאישי והארגוני דרך מודל P.I.O החדשני שהן פיתחו (מדברות תכל'ס ולא באוויר). בואו ללמוד איך להתמודד עם אובדן שהוא תוצר של שינויים בעידן הנוכחי? איך לפתח תחושת מסוגלות וחוסן שהם מרכיבים כל כך חשובים בימים אלו? ואיך להציב גבולות שייתנו לכן/ם חופש אמיתי ומרחב ליצירה?

מוזמנים/ות לשתף:

בפרק נדבר בין השאר על הסוגיות הבאות:

  • הצגה עצמית של רותם והילה (איך הגיעו לעולם המנהיגות?)
  • כמו פיטר פן אנחנו נולדים/ות עם זה ומאבדים את זה לאורך הזמן?
  • מה זו מנהיגות בעידן הדיגיטלי? מה זה אומר?
  • האם כל אחד או אחת שיש להם מיליון עוקבים הם מנהיגים?
  • האם כדי להיות מנהיג/ה בארגון אני חייב/ת להיות מנהיג/ה דיגיטלי/ת מחוץ לארגון?
  • מה זה מודל PIO למנהיגות בעידן הדיגיטלי? איך אפשר להשתמש בו בצורה אפקטיבית?
  • צוללים למימד אישי ואיך אפשר להשתמש בו? (איך מתמודדים עם אובדן? איך מפתחים תחושת מסוגלות וחוסן? איך מציבים גבולות שיוצרים חופש?)
  • הטיפים שלכן איך אתן לומדות משהו חדש?

שמעו בנגן

קישורים רלוונטיים

רשתות חברתיות של ד"ר רותם בן חור-לינקדין כאן, דף הפייסבוק  כאן (BeMind- כאן). מייל של ד"ר רותם בן חור: [email protected]

רשתות חברתיות של הילה מזור- לינקדין  כאן, פייסבוק  – כאן , הבלוג של הילה מזור – כאן

קישורים שהילה ציינה בפרק על מנהיגות בעידן הדיגיטלי-

Redefining Leadership for a Digital Age

What Really Counts in Digital Leadership? A New Model For Digital Competencies

How New Leadership Succeeds In The Digital Age

What is Digital Leadership? – Definition, Examples, Skills, Qualities

Digital Leadership Skills and Associations with Psychological Well-Being

מודל P.I.O למנהיגות בעידן הדיגיטלי (Ben-Hur & Mazor)

(Personal, Interpersonal, Organizational)

העידן הנוכחי מאופיין בשינויים דיגיטליים ובשינויים דרמטיים בשוק העבודה. בנוסף, לאור קצב השינויים המואץ, ארגונים עסוקים כל העת בהתאמה מחודשת לצרכי הלקוחות המשתנים. גם בהיבטי משאבי אנוש ישנם שינויים דרמטיים. תופעת המנהיגות היא תופעה שקיימת ונחקרת עוד משחר ההיסטוריה האנושית והיא אחת התופעות הנחקרות ביותר בשדה האקדמי והמחקרי. עם זאת, מעולם האנושות לא נדרשה להתמודד עם האתגרים עמם היא מתמודדת בעידן הנוכחי בדגש על השינויים הדיגיטליים העצומים שסוחפים אותנו לעבר עתיד שלא הכרנו בקצב שהאנושות מעולם לא נדרשה לעמוד בו. תקופת מגפת קורונה אף האיצה את המהפכה הדיגיטלית והעצימה את הצורך ממנהיגים ומבעלי תפקידים העוסקים בהובלת שינויים ובהטמעת תהליכים, לפעול באופן מנהיגותי ומותאם, על מנת להצליח לגשר על הפער שבין קצב השינויים המואץ לבין היכולת האנושית להתרגל ולהתמודד עם השינויים. לפיכך, מנהיגות בעידן הנוכחי – בעידן הדיגיטלי היא מנהיגות שדורשת התאמות ויכולות ייחודיות. לאור זאת הילה מזור וד"ר רותם בן חור פיתחו את מודל P.I.O למנהיגות בעידן הדיגיטלי (Personal, Interpersonal, Organizational).

מודל המנהיגות בעידן הדיגיטלי מעניק פריזמה לפיתוח מנהיגים ולפיתוח מנהיגות בארגונים בעידן הדיגיטלי ומעניק מענה ייחודי להובלת תהליכי טרנספורמציה דיגיטלית בארגונים בפרט ובחברה ככלל. המודל בנוי בשלושה צירים. הציר הראשון הוא הציר האישי  (Personal) של המנהל/ת או של מוביל/ת השינוי. הוא מפרט שלושה מרכיבי מפתח שבעזרתם יכולים מנהלים להתמודד באופן מנהיגותי עם אתגרי העידן הדיגיטלי: יכולת הסתגלות בדגש על הסתגלות לשינויים בארגון, בסביבה הארגונית וכן גם במרחב האישי, חוסן אישי בדגש על היכולת להתמודד עם קשיים, משברים, עמימות ואי ודאות, וגבולות – מרכיב המאפשר למנהלים לשרטט גבולות ברורים ולעבוד על פיהם – הן במרחב הארגוני והן במרחב האישי (למשל יכולת ליצור מרחב עבודה שקט בבית מחד ויצירת מרחב וזמן לנוכחות מלאה עם בני הבית מאידך).

הציר השני הוא הציר הבינאישי (Interpersonal), הוא מתייחס ליכולתם של המנהלים להשפיע ולהוביל את אנשיהם בעידן הדיגיטלי וכן הוא זה המפתח והמעצים את הציר האישי בעובדים. על מנת לחזק באנשים את יכולת ההסתגלות שלהם לשינויים, נדרשים המנהלים ביכולת להוביל שינוי – זו יכולת מורכבת המקפלת בתוכה מספר תפיסות ואלמנטים לפיהם ניתן להוביל לשינוי, בדגש על התמודדות עם התנגדויות. מרכיב שני הוא יכולות הכלה והעצמה – אלו יכולות ניהוליות-מנהיגותיות בינאישיות העוזרות למנהלים לחזק את החוסן באנשיהם ולעזור להם להתמודד עם אתגרי העידן הנוכחי בשלווה ובנינוחות לאור ה"סערות" הסביבתיות המתרחשות. היכולת השלישית היא יכולת ניהול באמצעות שגרות, היכולת הזו מדגישה שדווקא בעידן של כאוס וטשטוש גבולות (למשל בין בית ועבודה), נדרשים המנהלים להגדיר בצורה פשוטה וברורה את מנגנוני העבודה, את תחומי האחריות, את המשימות והיעדים וכן את התפוקות הנדרשות מאנשיהם. במסגרת היכולת הזו מנהלים מצליחים לשמור על סדר וזמנים בעידן שבו המרחבים הם אמורפיים ועמומים, מה שמשרה ביטחון באנשים ומשפיע על אפקטיביות העבודה ועל שביעות הרצון. מרכיב זה מגדיל את היכולת של העובדים ליצור לעצמם גבולות ברורים ולהעצים את הציר האישי שלהם בהתמודדות עם אתגרי העידן הדיגיטלי.

הציר השלישי הוא הציר הארגוני (Organizational), הוא מתייחס להיבטים ארגוניים, לתהליכי המנהיגות המתרחשים בארגון ותורמים להרחבת תופעת המנהיגות ולהאצת תהליכי הטרנספורמציה הדיגיטלית. גם בציר זה, שלושה מרכיבי מפתח הנדרשים להטמעה בארגון. המרכיב הראשון הוא יצירת תרבות של פתיחות ושיתוף, הוא מכוון לכך שבארגון אנשים אומרים את שעל ליבם, ישנו עידוד ליצירתיות, להעברת ביקורת בונה ולהעלאת רעיונות. המרכיב השני הוא העצמת חוזקות, הוא מכוון לכך שבארגון מוקירים אנשים שמביאים לידי ביטוי את חוזקותיהם ומשפיעים על הארגון בזכותם. מרכיב זה מוטמע על די מנגנונים למשוב הדדי וללמידה משותפת בדגש על הצלחות. המרכיב השלישי הוא משמעת ארגונית, הוא מתייחס למנגנוני עבודה המייצרים עמידה בזמנים, הקפדה על גבולות, סדר, ובהירות בנוגע לתחומי אחריות, לצד העבודה המטריציונית וטשטוש הגבולות שנוצרים בעידן הדיגיטלי. שלושת המרכיבים האלו יוצרים באופן טבעי את המנהיגות בארגון.

כל אחד ממרכיבי המודל מכיל כלים, תפיסות, ידע ומיומנויות הנלמדים בסדנאות ובתכניות המועברות על ידי צוות מנחי BeMind של הילה מזור וד"ר רותם בן חור.

במשך שנים סברו שמנהיגות היא למעשה התנהגות של אדם – של מנהיג או של מנהיגה. אבל הגישות החדשות וביניהן תיאוריות של מנהיגות בעידן הדיגיטלי, מראות לכולנו שהכוח המנהיגותי הגדול של מנהיגים הוא דווקא ביכולתם ליצור או לאפשר מנהיגות באנשיהם ובארגון שאותו הם מנהיגים. ראלף ניידר, פעיל פוליטי אמריקאי אמר ש"תפקיד המנהיגות היא לייצר מנהיגים נוספים, לא מונהגים נוספים". זהו ציטוט נהדר שמסתנכרן עם הגישה החדשה למנהיגות הגורסת בכך שלכל אחד או אחת מאיתנו יכולה להיות תרומה לכך שהמנהיגות תתרחש ושהמנהיגות לא נמצאת באדם אחד המנהיג. יש בגישה הזו אופטימיות גדולה והבנה שביכולתה של האנושות להתאחד לכדי תהליכים מנהיגותיים שיקדמו את כולנו לעולם טוב יותר.

האזינו בפלטפורמה הנוחה לכם

פרקים

שמעתם/ן על הספר 'למידה אבולוציונית'? בואו לקרוא עוד…

דילוג לתוכן