הסוד האפל ללמידה של סטודנטים/יות לרפואה

הסוד האפל ללמידה של סטודנטים/יות לרפואה

במהלך המסע שלי אשר מצוי בלמידה מתמדת, רכשתי מיומנות להקשיב לניאונסים קטנים של אנשים, דברים שאולי קל להמשיך הלאה ולא להתעכב עליהם. למדתי להקשיב בין השורות וברגע שאני שומע את 'המשהו' הזה הייחודי אני שואל עוד ועוד שאלות. כך רצה הגורל שאפגוש את מ' (שבחר להישאר בעילום שם). מ' הוא סטודנט לרפואה שגילה לי לפי דבריו את "הסוד האפל ללמידה של הסטודנטים לרפואה". כפי שכולנו יודעים נדרש מרופא ללמוד עולמות ענקיים של מידע ולהפוך אותם לידע, ידע שיוכל לשלוף ברגע הנכון בביצוע עבודתו. בואו אגלה לכם את הסוד לאסטרטגיית זיכרון שעוזרת לסטודנטים לרפואה לזכור כמות אדירה של מידע בזמן קצר יחסית.

מה הוא הסוד האפל של הסטודנטים לרפואה?

הסוד האפל של הסטודנטים לרפואה הוא ה- Sketchy, שיטה המאפשרת לזכור פרטים רבים על ידי שימוש בסקיצות מפורטות יחד עם ליווי קולי והתמצאות במרחב – חיבור של כל פריט מוחשי בתמונה כאנלוגיה למשהו מקצועי אחר. למשל, חדר בו יש מספר פריטים וכל פריט מייצג תסמין מסוים של מחלה המתחבר לאופי של האנלוגיה. שיטה זו מתבססת על יכולות טכנולוגיים בני זמננו של וידיאו עם אנימציה, כיתוב וליווי קריינות בכדי לעזור לחבר את כל פיסות המידע. השיטה מבוססת על שיטה שהתפתחה עוד בימי קיקרו הקרויה LOCI.   

צפו בסרטון קצר בן 2 דק' המסביר מה זה Sketchy בהמחשה

למה זה סוד 'אפל' של הסטודנטים/יות לרפואה?

כששאלתי את מ' האם זה דבר שמלמדים או משתמשים בצורה רשמית בלימודי הרפואה בישראל, ציין במפורש תשובה שלילית. אם צפיתם בסרטון ראיתם שהפתרון זה למידה בשיטת הזיכרון ה-Sketchy למעשה החלה איתם – עם סקצ'י מדיקל, סטרטאפ אמריקאי שהקימו אותו סטודנטים לרפואה אשר מייצרים את הסרטונים הללו. יכולים לקרוא עליהם עוד באתר שלהם לחצו כאן.

השימוש בסרטונים העושים שימוש בשיטת ה-Sketchy התפשט בצורה רחבה מסביב לעולם ולא בצורה רשמית. כלומר, אותה חברת סטרטאפ שיצרה את שיטת הלימוד החדשה הזו שינתה למעשה את הדרך בה סטודנטים לרפואה לומדים. כאשר המוסד בו הם לומדים 'עיוור' או מתעלם בכוונה בצורה בה עושים שימוש הסטודנטים בשיטת ה-Sketchy אך לא מטמיע את השיטה בלימוד הפורמלי (למיטב ידיעתי). אימוץ השיטה וההתחזקות שלה בקרב הסטודנטים לרפואה מציגים לנו מציאות בה השטח מכתיב כיצד ילמד, יתרה מזאת הלומדים עצמם מוצאים את הפתרונות שלהם ללמוד בעצמם. היכולת הזו ללמידה עצמית אולי החשובה ביותר בלימודים מורכבים.

בישראל 'מסתובב' כונן שיתופי עם המון Sketchy סודי ביותר אליו חשופים רק סטודנטים לרפואה הבוחרים לשתף את הקולגות שלהם. אבל, הנה אתר נפלא שמנגיש סקצ'י לסטודנטים לרפואה באופן חופשי וחינמי: לחצו כאן. אני ממליץ בחום להתנסות בצפייה במספר סרטונים להתרשמות וללמידה.

מהי שיטת LOCI למיומנויות זיכרון עליה מבוססת ה-Sketchy?

שיטת Loci (בויקיפדיה קראו כאן) היא אסטרטגיית להגברת יכולת הזיכרון על ידי שימוש במרחב והצבת פריטי ידע במרחב ועל ידי כך להיזכר בפריטים וכאנלוגיה גם בידע. למעשה, על הלומד לייצר לעצמו 'מסלול' פיזי בה הוא הולך ברחוב וכל פנייה או פריט מייצג עבורו פריט ידע, על הלומד לעשות את ההתנסות הזו בראשו מספר רב של פעמים בכדי לחבר כל פריט מוחשי לידע מסוים. לאחר אימון יהיה קל יותר ללומד להיזכר בפריטים השונים.

צפו בסרטון קצר (4 דק') המסביר על מקורות שיטת LOCI ואיך להשתמש בה

מקורות שיטת Loci

מקורות השיטה לפי מרקוס טוליוס קיקרו אשר תיעד את דבריו של המשורר סימונדס (Simonides) ציין כי הוא היה בנשף ויצא רגע לדבר עם משהו ואז התמוטט הנשף. אבל, אז הוא (סימונדס) הבין שהוא יודע להגיד איפה כל אחד נמצא תחת ההריסות בגלל שהוא זוכר את המיקום שלהם במרחב. ההבנה שאם אתה שם משהו במרחב תוכל לזכור אותו בצורה טובה יותר. משם התפתחה גישת Loci שתואמת את גישת 'ארמונות הזיכרון'. איך לבנות מסלול עם שיטת 'ארמון הזיכרון' לחץ כאן. קריאה נוספת על השיטה לחץ כאן.

תובנות משיטת LOCI וארמון הזיכרון וה-Sketchy

אשתף אתכם מספר מהתובנות שעלו לי לאחר הלמידה וצפייה באינספור Sketchy וקריאה מרובה בנושא שיטת LOCI. מקווה שתפיקו מהתובנות ערך עבורכם ועבור הארגון שלכם:

  1. המוח האנושי והצורה בה הוא עובד לא השתנה עשרות אלפיי שנים, לכן, תאוריית זיכרון שהובחנה על ידי סימונדס כבר לפני אלפיים חמש מאות שנה עדיין רלוונטית גם היום. לכן, הלמידה חייבת להתבסס על היכולות של המוח האנושי לעיבוד מידע וזיכרון – כבסיס לכלל שיטות הלמידה.
  2. הטכנולוגיה כמשפרת ומגבירה יכולות וביצועים לקחה את גישת LOCI ביצירתיות מפוארת של הסטרטאפים ויצרה תוכן שניתן לעיכול איכותי, מקצועי והרבה יותר יעיל מבחינת זיכרון. שילוב של קול המלווה את ההסבר, אנימציה, צבעוניות מאפשר לקודד את המידע בצורה הרבה יותר יעילה. לראייה מבחן המציאות: ההצלחה של שיטת ה-Sketchy בלמידה המורכבת ביותר הרפואה.
  3. השיטה הזו ניתנת לאימוץ בכלל המקצועות הנדרשים בהם יש צורך לזכור פרטים רבים, מסלול מובנה בלמידה עצמה. אימוץ של השיטה במקצועות טכניים ולא רק טכניים מורכבים יאפשר יכולת זכירה גבוהה יותר ואפקטיביות בלמידה. הגיע הזמן לספק ללומדים כלים איכותיים יותר לשמירת הזיכרון.
 

מוזמנים/ות לשתף את התובנות שלכם כאן בתגובות, יותר מאשמח לראות מה אתם לוקחים אתכם מהכתבה הזו.

הכתבה הזו מוקדשת למ' איש יקר שנכנס לי ללב, אני בטוח שאתה תהיה רופא מעולה!

נגיסי ידע נוספים

שמעתם/ן על הספר 'למידה אבולוציונית'? בואו לקרוא עוד…

דילוג לתוכן